ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ THE FLUTE PROJECT

Σεμινάριο φλάουτου και συναυλία στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης
στη μνήμη της Αλίκης Σουριαδάκη

Ένα δίπτυχο μουσικό αφιέρωμα στη μνήμη της γνωστής Ηρακλειώτισσας Αλίκης Σουριαδάκη συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης-Π.Ε.  Ηρακλείου και η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών (ΕΚΙΜ) σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ). Ο μουσικός αυτός κύκλος περιλαμβάνει σεμινάριο για νεαρούς μουσικούς (16-19/11) και ανοικτή συναυλία φλάουτου (19/11) στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης (ΙΜΚ), με την Καλλιτεχνική επιμέλεια της  Ιωάννας Γιάνναρη.

Το σεμινάριο θα γίνει από τις 16 έως τις 19 Νοεμβρίου στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του ΙΜΚ το οποίο η ΕΚΙΜ παραχώρησε αφιλοκερδώς στο πλαίσιο της ευρύτερης εκπαιδευτικής της πολιτικής. Τα μαθήματα με διδάσκοντες τους μουσικούς της ΚΟΑ Χρυσή Πιλαφτσή και Μιχάλη Ραμό καιμε τη συνοδεία της πανίστα Κατερίνα Καραμπάτσα- απευθύνονται σε νεαρούς φλαουτίστες όλων των επιπέδων και προσφέρονται δωρεάν.

Μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων, θα ακολουθήσει την Κυριακή, 19 Νοεμβρίου, ώρα 19:30΄, συναυλία στο αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, στην οποία θα λάβουν μέρος όλοι όσοι συμμετείχαν στο σεμινάριο. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Το αφιέρωμα στη μνήμη της Αλίκης Σουριαδάκη προβλέπεται να ολοκληρωθεί με τη χορηγία ετήσιας υποτροφίας που θα προσφέρει η κυρία Κίττυ Βεργωτή-Ιερωνυμάκη,στο πλαίσιο του διαγωνισμού φλάουτου Urs Rüttimann, στον φλαουτίστα με την καλύτερη επίδοση κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.

Η Αλίκη Σουριαδάκη (11/02/1929-29/09/2014), σε όλη τη διάρκεια της ζωής της υπήρξε ενεργός πολίτης της πόλης μας με ιδιαίτερες ευαισθησίες και ανησυχίες. Εργάστηκε ως οδοντίατρος στην Πολυκλινική Ηρακλείου (στην οδό Ντεντηδάκηδων), ένα από τα πρώτα ιδρυτικά μέλη της οποίας ήταν ο πατέρας της Γεώργιος Σουριαδάκης, παιδίατρος. Ήταν γνωστή για το ενδιαφέρον της σε ζητήματα τέχνης και πολιτισμού και υπήρξε ιδιαιτέρως αγαπητή από σημαίνουσες προσωπικότητες όπως τη ζωγράφο Θάλεια Κλεώπα, τον σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο, την πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου, τη συνθέτρια Ρίκα Δεληγιαννάκη κ.ά, με τους οποίους διατηρούσε φιλικές σχέσεις. Ζωηρό υπήρξε επίσης το ενδιαφέρον της για ζητήματα πολιτιστικής διαχείρισης, ενδεικτικά αναφέρονται η αρθρογραφία της στον τύπο της εποχής υπέρ της διάσωσης του Ναού του Σωτήρος (Βαλιδέ Τζαμί) και η μέριμνά της για τη συντήρηση του διατηρητέου κτιρίου στην οδό Γιαμαλάκη 35 το οποίο κληροδότησε στην Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών. Ήταν επίσης γνωστή για τα αισθήματα φιλοζωίας της.

 
Καλλιτεχνική Επιμέλεια αφιερώματος: Ιωάννα Γιάνναρη, ΜΑ/Arts Management City University of London


 INFO: (+30) 2810-283219, Εσωτ. 101 | www.historical-museum.gr