Δράσεις στον Άγιο Πέτρο των Δομηνικανών

Ο Ναός του Αγίου Πέτρου των Δομηνικανών βρίσκεται στην πόλη του Ηρακλείου, δίπλα στο θαλάσσιο τείχος, μεταξύ του ενετικού λιμανιού και της Πύλης Δερματά.

Αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μνημεία της κατηγορίας του. Χρήζει ευρύτερου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος αφενός για την πορεία της αρχιτεκτονικής του 13ου αιώνα και αφετέρου για την παρουσία της τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.

Οι επιμέρους πολλαπλές ιδιομορφίες του μνημείου, που εντοπίστηκαν κατά τις εργασίες αποκατάστασης, φανερώνουν συγγένειες με κτίσματα της ίδιας εποχής και αρχιτεκτονικής μορφής στη Γαλλία και στην Ιταλία του 13ου αιώνα στο Silvanes, το Rieti,και το Venzone.

Χτίστηκε τους πρώτους χρόνους της βενετσιάνικης κυριαρχίας ως Καθολικό της Μονής του Τάγματος των Δομηνικανών (Domenicani Predicatori) και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μνημεία αρχιτεκτονικής του 12ου αιώνα, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.

Είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Ηρακλείου και αποτελεί πηγή έμπνευσης για την σύγχρονη δημιουργία και τον πολιτισμό.